Wiesz co jesz?

Myślę, że dzisiejszy post zainteresuje osoby niezależnie od płci czy wieku. Zdrowe odżywianie stało się dla mnie ważniejsze niż kiedykolwiek...

Myślę, że dzisiejszy post zainteresuje osoby niezależnie od płci czy wieku. Zdrowe odżywianie stało się dla mnie ważniejsze niż kiedykolwiek wcześniej. Doszłam do wniosku, że nie ma sensu niepotrzebnie narażać swojego zdrowia poprzez spożywanie słabych jakościowo produktów. Wszystko prędzej czy później odbije się na naszym zdrowiu, a przecież zdrowe życie to szczęśliwe życie! Od jakiegoś czasu zaczęłam podświadomie sprawdzać w sklepach etykiety produktów spożywczych, które kupuję. Nie z tego powodu, żeby sprawdzić ile mają kalorii czy węglowodanów, ale dlatego, by sprawdzić ich skład. Większość nazw była dla mnie rzecz jasna niezrozumiała, ale po bliższym przyjrzeniu się sprawie byłam w niemałym szoku. Jakich nazw w produktach powinniśmy unikać i dlaczego? Jakie są ich właściwości i działanie? Najpopularniejsze z nich przedstawię Wam w tym wpisie.

"Ulepszacze" nie są ani wartościowe ani odżywcze. Najczęściej dodaje się je do ulepszenia zapachu, smaku oraz przedłużenia świeżości. Do tego co jemy dodaje się tysiące różnych substancji chemicznych, których wpływ dopiero poznajemy. W Nowej Zelandii dozwolonych jest wiele substancji, które są zakazane m.in. w Wielkiej Brytanii, Japonii i Stanach Zjednoczonych. Przykry jest fakt, że źródło naszego jedzenia przeniosło się z sadu do laboratorium. Nasze płatki, pieczywo czy napoje pełne są sztucznych barwników, substancji słodzących, konserwantów i aromatów, które mogą być przyczyną plagi współczesnych chorób.

Z drugiej strony nie wszystkie dodatki są sztuczne. Np. witamina C doskonale sprawdza się w roli konserwantów, a sól jest źródłem jodu. Istnieje 16 głównych grup dodatków, jednak najczęściej kwestionowanymi są substancje słodzące, barwniki, aromaty i konserwanty.

BARWNIKI:
Oznaczone są liczbą od 100 do 199. Nie wszystkie są bezpieczne.
- 123 AMARANTH - został zakazany w wielu krajach, gdyż powoduje astmę, wysypkę i nadpobudliwość.
- 133 BRILLIANT BLUE (błękit brylantowy) - wywoływał raka u badanych zwierząt, zakazany w Szwecji, Danii, Norwegii, Szwajcarii.
- 102 TARTRAZINE - żółty barwnik, jest stosowany dość powszechnie, głównie w napojach i chipsach. Po za aspektami wizualnymi nie ma żadnego pozytywnego wpływu na naszą żywność. Jest neurotoksyczny, powoduje katar sienny, a nawet zmniejsza wartości odżywcze produktów.
- 110 SUNSET YELLOW (żółcień pomarańczowa) - zakazany w Norwegii i Finlandii. Może wzmagać objawy astmy, a także powodować nadpobudliwość, pokrzywkę, katar sienny i wysypkę.
- 124 PONCEAU 4R (czerwień koszenilowa) - W przemyśle spożywczym stosuje się ją m.in. do ciast i galaretek w proszku, dżemów, polew deserowych, zup pomidorowych, napojów, lodów, a także do barwienia skorupek jaj. Jest wymieniona w Tabelach dodatków i składników chemicznych jako czynnik rakotwórczy.

- 127 ERYTHROSINE - wiśnioczerwony, smołowy barwnik spożywczy. Stosowana np. w owocach konserwowych i koktajlowych, osłonkach (kiszkach) kiełbas, herbatnikach i ciastach w proszku. Zakazana w niektórych krajach. Wpływa na wątrobę, serce, tarczycę, płodność i żołądek.
- 129 ALLURA RED - pomarańczowoczerwony, smołowy barwnik spożywczy. W „Tabeli dodatków i składników chemicznych” B. Stathama wskazana jest jako czynnik rakotwórczy.
- 142 GREEN S - trifenylometanowy barwnik smołowy. Jest stosowany w przemyśle spożywczym jako dodatek do m.in. groszku konserwowego, sosu miętowego, serników w proszku, galaretek oraz w przemyśle tekstylnym. W większych ilościach może powodować astmę, nadpobudliwość, bezsenność, reakcje alergiczne (np. wysypkę), a nawet anemię.
- 150 CARAMELS - Syntetyczny, brązowy barwnik spożywczy używany do barwienia m.in.: piwa typu porter, napojów typu cola, czekolady, dżemów, wyrobów cukierniczych oraz brązowego sosu do mięs.
- 155 BROWN HT - Używany głównie do barwienia czekoladowych ciast w proszku oraz herbatników czekoladowych, ale także nabiału, dżemów, owoców, produktów rybnych oraz innych. Może powodować typowe dla barwników azowych działania niepożądane.

Zmniejszenie spożywania żywności ze sztucznymi barwnikami polepsza koncentracje, wpływa na szybsze czytanie i lepsze zapamiętywanie, polepszenie się zdolności plastycznych i koordynacji u dzieci. Są one także spokojniejsze i mniej agresywne.


SŁODZIKI:
- 950 ACESSULPHAME K
- 951 ASPARTAM - alternatywa dla sacchariny, znajdziemy go m.in. w napojach, gumie do żucia i jogurtach, w temperaturze 30stopni C. rozpada się na 3 produkty: kwas asparaginowy, fenyloalanine, metanol, natomiast ten ostatni rozkłada się w jelitach na składniki, a jednym z nich jest znany kancerogen (rakotwórczy), przeciwnicy uważają, że aspartam wywołuje od raka po uszkodzenia mózgu,
- 952 SODIUM & CALCIUM CYCLAMATE
- 954 SACCHARIN - rakotwórczy
- 955 SUCRALOSE

KONSERWANTY:
Dzielimy je na 3 kategorie:
- SIARCZANY (sulphites) 220-228, zakazane w Izraelu, Austrii i Finlandii, stosowane w przekąskach, pieczywie i winie, jest ich najtrudniej unikać, jednocześnie należą do najniebezpieczniejszych konserwantów, dużo ludzi przekracza dozwolony, dzienny limit nawet o 300%, powodują też astmę,
- BENZOESANY 210-219, ograniczane w Europie Wschodniej, stosowane w napojach, sosach i pastach,
- AZOTYNY 249-252, powszechnie ograniczane, stosowane w kiełbasach, szynkach, salami, stają się groźne w połączeniu z kwasem żołądkowym, wówczas powstaje nitrozamina, która jest rakotwórcza.

- 210 BENZOIC ACID (kwas benzoesowy) - Wykorzystywany jako konserwant (zapobiega rozwojowi drożdży i bakterii) oraz aromat do wielu produktów spożywczych, np.: warzonych napojów bezalkoholowych, bezmlecznych dipów, ciast (głównie jabłecznika), gumy do żucia, soków owocowych, margaryny oraz lodów. Rakotwórczy.
 -211 SODIUM BENZOATE (benzoesan sodu) - Stosuje się go do konserwacji, między innym przetworów owocowych, przetworów warzywnych, konserw rybnych, ryb, napojów gazowanych, margaryny. Używany jest także jako konserwant: przecierów, dżemów, soków owocowych, sosów, marynat, majonezów, serów, oraz jako ekstrakt słodowy w piekarnictwie. W połączeniu z witaminą C (E300) może przekształcić się w rakotwórczy benzen, co ma znaczenie szczególnie w przypadku napojów gazowanych, w których stosuje się jednocześnie obie te substancje.
- 220 SULPHUR DIOXIDE (dwutlenek siarki) - Ma własności bakteriobójcze i pleśniobójcze. Jest produktem ubocznym spalania paliw kopalnych, przez co przyczynia się do zanieczyszczenia atmosfery (smog). Stosowany jako konserwant (E220), szczególnie powszechnie do win, także markowych.
- 221 SODIUM SULPHITE (siarczyn sodu) - Jest stosowany jako dodatek do żywności (konserwant, E221). Jako środek wybielający, dezynfekujący i konserwujący. Jako dodatek do fotograficznych wywoływaczy i utrwalaczy, a także jako środek redukujący ścieki zawierające kwasy chromowe. Inne zastosowania znajduje w przemyśle garbarskim, tekstylnym, papierniczym i winiarskim.
- 225 POTASSIUM SULPHITE (siarczyn potasu)
- 226 CALCIUM SULPHITE (siarczyn wapnia) - konserwant, regulator kwasowości, stosowany w piwach, sokach owocowych, jabłecznikach, konserwach owocowych i warzywnych.
- 252 POTASSIUM NITRATE (azotan potasu) - konserwant mięsa. Jest to również nawóz sztuczny. Jej głównym zastosowaniem była produkcja prochu.  Obecnie stosowana w pirotechnice jako utleniacz, m.in. do wytworzenia fotobłysków. Azotan potasu działa bezpośrednio utleniająco na hemoglobinę, powodując powstanie methemoglobiny i nitrozohemoglobiny. Działa drażniąco na skórę, oczy, drogi oddechowe i przewód pokarmowy.
- 250 SODIUM NITRITE (azotyn sodu) - Azotyn sodu stosuje się przy tworzeniu organicznych pochodnych kwasu azotawego, barwników oraz jako dodatek do żywności służący do peklowania mięsa. Przeciwdziała on namnażaniu się bakterii oraz utrwala czerwono-różową barwę mięsa. Charakterystyczna barwa peklowanego mięsa spowodowana jest tworzeniem w konserwowanym produkcie rodnika NO. W kartach charakterystyki jest opisywany jako potencjalnie rakotwórczy. 
- 251 SODIUM NITRATE (azotan sodu) - Stosuje się go jako: nawóz azotowy (zawiera 15,5% azotu), wciąż jest ważnym surowcem do produkcji azotanu potasu (saletry potasowej), w przemyśle spożywczym do konserwowania mięsa (przeciwdziała tworzeniu się jadu kiełbasianego; symbol UE – E251), w przemyśle szklarskim, do produkcji materiałów wybuchowych odgrywając istotną rolę w produkcji nitrogliceryny, jest minerałem chętnie zbieranym przez kolekcjonerów, jest używany do produkcji farb, emalii i leków, stosuje się go jako utleniacz w pirotechnice.
- 249 POTASSIUM NITRITE (azotyn potasu) - Azotyn potasu jest używany do nitrozowania, w produkcji barwników azowych, w chemii analitycznej do określania rzędowości amin, w fotografii jako sensybilizator (uczulacz), a także do konserwacji mięsa (lista E – E249), gdyż zapobiega tworzeniu się jadu kiełbasianego. Ze względu na szkodliwość azotynów sugeruje się ograniczenie ich używania jako konserwantów, jednak całkowite zastąpienie innymi związkami nie jest możliwe.
- 202 SORBINIAN POTASU - Sorbinian potasu jest używany jako środek konserwujący do żywności, zwłaszcza pieczywa, serów i serników (oraz innych ciast i wypieków), wina, napojów gazowanych oraz czekolady. Poza przemysłem spożywczym stosuje się go do kosmetyków i papierosów. Związek ten jest często używany razem z benzoesanem sodu.


AROMATY:
E621 - E635, istnieje jakieś 1800 aromatów, nie podlegają regulacjom, w połączeniu z innymi dodatkami mogą szkodzić,
- E621 GLUTAMINIAN SODU (Monosodium Glutaminate) - u pewnej grupy osób powoduje bóle głowy, potliwość, nerwowość i kołatanie serca, naturalnie występuje w pomidorach i wodorostach, staje się problematyczny dopiero w chemicznej postaci, gdy zostanie odizolowany od aminokwasów, według naukowców wywołuje astmę, raka i parkinsona, podrażnia żołądek,
Na etykietach występuje również pod nazwami 621, E621, Yeast Extract, Hydrolysed Vegetable Protein, Sodium Caseinate, Calcium Caseinate, Malt Extract, Natural Beef or Chicken Flavouring,


Podsumowanie:
Szkodliwe dodatki i substancje towarzyszą nam na każdym kroku. Warto na nie uważać, ale nie należy popadać w paranoję. Osobiście zachęcam do kupowania zamienników produktów, po które sięgacie, wolnych od szkodliwych dodatków. Jednocześnie trzeba zdać sobie sprawę, że niestety nie jesteśmy w stanie zrezygnować ze wszystkich szkodliwych rzeczy, które nas otaczają. Możemy je jednak znacznie ograniczyć. Polecam dietę bogatą w warzywa i owoce oraz żywność możliwie jak najmniej przetworzoną.

Teraz jest również dobry czas na jesienno-zimowe zaprawy. W okresie, gdy warzywa i owoce zdecydowanie nie królują na rynku, warto sięgnąć po zapasy do swojej piwnicy. W utrzymaniu ładu i porządku naszej spiżarni na pewno pomoże firma AKATJA, która oferuje cały szereg naklejek dekoracyjnych.




To może Ci się spodobać

6 komentarze

  1. Śliczne naklejki , a post jak najbardziej przydatny Najgorzej denerwuję mnie to jak mamy pchają swoim dzieciom tą chemię, jeszcze dzieci będą miały czas na spożywanie chemii w swoim życiu

    Buziaki Kochana.

    OdpowiedzUsuń
  2. Siedzę też w temacie. Unikam jak mogę takich rzeczy, ale z głową :) Jak idę ze znajomymi na miasto to nie myślę o tym co tam jest.

    OdpowiedzUsuń
  3. ja nie patrzę na składy bo bym zgłupiała. nie wiem co jem ale za to jestem szczęśliwszym człowiekiem xd

    OdpowiedzUsuń
  4. Hej,
    lektura wręcz obowiązkowa - nieźle się natrudziłaś ale naprawdę super post ;) Z pewnością od teraz będę tutaj częściej zaglądał, bo moja dieta, a właściwie jej totalny brak z pewnością daje do myślenia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oooo bardzo dobrze, że o tym napisałaś. Samo zło w pigułce! Ja też ostatnio zaczęłam zwracać uwagę na to, co jem i z czego to jest "zrobione". Zaczęłam nawet oglądać programy tego typu (jak na przykład Wiem co jem i Wiem co kupuję). Powinniśmy mieć świadomość tego, co tak naprawdę ląduje w naszym żołądku i jakie spustoszenie powoduje. Pozdrawiam ;) Tak Po Prostu BLOG

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję z całego serca za każdy komentarz i obserwacje! Jest to dla mnie wielką motywacją do dalszego działania. Twoja opinia jest dla mnie niezwykle ważna! Jednocześnie informuję, że obraźliwe komentarze oraz wulgaryzmy będą usuwane.

Pop-up Facebook.

Kursor.

JA W SIECI

PhotobucketPhotobucket Photobucket Photobucket Photobucket

Flickr Images

Instagram